Det är klart att du ska välja teknik

Att jag blev ingenjör är mycket tack vare den syokonsulent som jag besökte för att få hjälp med mitt linjeval till gymnasiet. Hon var lyhörd och inkännande. Jag ville gå natur som alla mina vänner men berättade att jag gillar att jobba i verkstaden, utveckla, bygga och lösa problem. Vi pratade en stund, men inte jättelänge. Sen sa hon ganska bestämt att jag borde söka till teknikprogrammet.

Emelie Skolling

Polletten trillade ner när jag började teknikprogrammet på ÅVA Gymnasium i Täby. Det var exakt det här jag ville syssla med. Jag valde design och produktutveckling som inriktning och det visade sig vara det som fångade mitt intresse mest. Än idag är jag tacksam för att hon pushade mig till att ta det steget trots att jag var rädd för att bli ensam tjej i klassen, vilket jag verkligen inte blev. Idag har jag en examen från Linköpings Universitet där jag studerade till just civilingenjör i design- och produktutveckling i fem år, med en master inom teknisk design.

Utbildningen var välbalanserad med teoretiska ämnen som varvades med praktiska. Ena stunden klurade vi på matematiska frågeställningar för att i nästa stund banka i verkstaden eller sitta och skissa koncept. För mig var produktutvecklingsdelen det roligaste. Under min studietid tillverkade jag bland annat en pall, ett durkslag och strumpor gjorda av den cellulosabaserade fibern Tencel, bara dessa tre inom mina kurser i träteknik. Antalet produkter jag utvecklat under min studietid kommer jag inte ens ihåg, men det är säkert minst ett 20-tal.

Det som jag kämpade mest med var matten. Men det är inget unikt för mig, ingenjörsmatten är svår och det är nödvändigt för att ditt tänk ska drillas. Något år innan jag började på universitetet skrevs där en mattetenta som endast 1 av 155 personer klarade. Det är alltså inte världens undergång att få underkänt, du är inte dålig eller illa lämpad bara för att du inte klarar allt direkt. Kämpa på, ta ansvar och strukturera upp din tid så kommer du att klara det.

Klimatet på universitetet var väldigt bra med goda förutsättningar för att jag som tjej skulle trivas på ingenjörsprogrammet. Det fanns bland annat tjejföreningar, det anordnades tjejkvällar och tjejfikor samt nätverksmingel och företagskvällar för tjejer. Vi fick ett otroligt stöd och ibland kändes det till och med som att man var mer privilegierad som tjej.

Många skräms nog av tanken att jobba inom industrin för att det är en mansdominerad bransch. Jag har jobbat tillsammans med lastbilschaufförer och servicetekniker där majoriteten var män. Någon enstaka gång fick jag höra det klassiska ”lilla gumman” och en nedvärderande ton för att jag är en ung tjej. Dessa män, ofta 50-60 år och uppåt, är inte vana vid/har svårt att acceptera kvinnor inom industrin eller teknikbranschen. Personligen jobbar jag också i viss uppförsbacke med mina 155 cm. Men jag har ett driv, pondus och kompetens för att sätta dem på plats. Ryt ifrån om du blir särbehandlad, många gånger backar de och tvingas inse att jobbet är lika mycket ditt som deras. De menar oftast inget illa utan är bara kvar i ett förlegat mindset.

Jag har precis påbörjat min anställning på Sigma Industry och jag märker redan av den fantastiska företagskulturen som finns här, och som är väldigt viktig för att jag ska trivas. Just nu letar vi efter uppdrag till mig. Drömjobbet är att arbeta med medicinskteknisk produktutveckling där jag får bidra till att göra livet enklare för dem som behöver det. Produkter ska vara genomtänkta och smarta. Det är så många gånger jag har stött på produkter där det är uppenbart att personen som står bakom inte har tänkt, utan ”bara gjort”. Jag vet inte om jag tänker annorlunda jämfört mot andra, men jag ser automatiskt utvecklingspotential och tycker det är kul att klura på hur man kan förbättra produkter i min omgivning. Sådan har jag varit ända sedan jag var liten.

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up
close

Hej!

Vi är Sigma Industry East North. Idag kommer våra ingenjörer leverera lösningar som gör morgondagen bättre för alla.

Är du en av dom?

Jag heter Sofia Strömberg och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Moa Borland och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Marcus Eriksson och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Marlene Elias och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Emma Jakobsson och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Tobias Örtendahl och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Emma Lindgren och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Anders Stomvall och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Yousef Esmaili och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Katarina Monna och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Mariia Sochka och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Richard Sjöberg och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Tommy Manderlöw och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Rand Antoan och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Gustaf Laggar och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Anna Fältholm och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter André Asp och är din kontaktperson när det gäller Produktutveckling.

Jag heter Johan Cahier och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Fredrik Skogqvist och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT.

Jag heter Liz Granlund och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Mikael Hagström och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Kristina Bjerke och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT och QA & Validering.

Jag heter Christoffer Lindkvist och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning och QA & Validering.

Jag heter Nadja Veysi och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning och QA & Validering.

Jag heter Catrin von Tiesenhausen och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Katja Okka och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Marcus Modén och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Frida Örtenblad och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Tomas Törning och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Processteknik, Produktionsteknik och Projektledning.

Jag heter Magnus Schotte och är din kontaktperson när det gäller Produktutveckling.

Jag heter Erik Freese och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Oscar Silversparf och är din kontaktperson när det gäller Provning och Tekniska beräkningar.

Jag heter Adam Rönnbäck och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Magnus Johansson och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning, QA & Validering och Tekniska beräkningar.

Jag heter Anette Hägg och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Johan Karlsson och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling och Provning.

Jag heter Niklas Rådberg och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning, QA & Validering och Tekniska beräkningar.

Jag heter Jan Svensson och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Tobias Wilhelmson och är din kontaktperson när det gäller Stab.

för att hitta din kontaktperson

Femmegineers

Fler Artiklar

REZAN MINOZADA
På andra sidan ingenjörsutbildningen
är möjligheterna oändliga

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

EMMA SANDSTRÖM
Med erfarenheter bygger
du något stort inom dig

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

LOVA ROSENQVIST
Tro på att du kan,
annars kan du alltid lära dig

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

NICOLE MADJAN
Vi behöver slå hål
på den stereotypa ingenjören

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

JENNIFER ROSENIUS
Det bästa som kan hända
är att det känns helt rätt

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

ELLEN ANDERSON
Allt runt omkring oss
kan beskrivas med matematik

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up