Det bästa som kan hända är att det känns helt rätt

Ofta utgår man från det värsta som kan hända. Tänk om utbildningen inte passar mig, tänk om kurserna är svåra, tänk om ingenjörsyrket inte är något för mig. Till dig vill jag säga: våga prova! Om dina farhågor besannas så hoppar du bara av utbildningen, det är ju egentligen inte värre än så. Tänk istället på att det bästa som kan hända är att det känns helt rätt.

Jennifer Rosenius

För mig var inte utbildningsvalet helt givet heller, men jag använde mig av uteslutningsmetoden för att hitta min väg framåt. Jag studerade naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Har haft rätt lätt i skolan, varit duktig på problemlösning och alltid tyckt att matematik var kul. Jag ville helt enkelt bygga vidare på det och då fastnade jag för ingenjörsutbildningen utan att egentligen ha någon bestämd tanke på exakt vad jag ville göra. Det är det som är så bra med ingenjörsutbildningen, man får en gedigen grund att stå på men utöver det kan man inrikta sig på lite vad som helst. Jag valde att inrikta mig på molekylär bioteknik och idag jobbar jag som konsult på Sigma Industry, med uppdrag på Fresenius Kabi i Uppsala som mjukvaruvaliderare.

Jag tror att många är oroliga för matematiken på universitet. När jag var yngre var jag tvungen att lösa matten på egen hand. Min mamma hade endast baskunskaper och min pappa var ofta på resande fot i yrket. Det gjorde mig självständig och orädd för att misslyckas, det är ju då man faktiskt lär sig. Till dig som är orolig över ingenjörsmatematiken kan jag bara säga att det aldrig är för sent att lära sig. Var lite envis som jag var. Försök att analysera och verkligen förstå problemet du har framför dig. Du kommer att komma till en punkt när du plötsligt inser att du förstår hur det fungerar. Ett konkret tips är att gå ett tekniskt basår för att utforska svårighetsgraden.

På min utbildning var vi ungefär hälften kvinnor och hälften män. Jag blev chockad över att det var så många tjejer, jag hade inte förväntat mig det. Klassen fungerade hur bra som helst och vi behandlade varandra på ett likartat sätt. Jag har aldrig upplevt att jag blivit sämre behandlad för att jag är en tjej. Det är nästan tvärtom, att det finns privilegier för tjejer. Syftet med det är såklart gott – det är viktigt att vi kvinnor trivs och känner oss sedda i mansdominerade utbildningar och arbetsplatser. För mig är det dock viktigt att jag blir respekterad för min kompetens, jag vill inte ha fördelar för att jag är kvinna, men jag vill bli behandlad och bedömd utifrån samma kriterier som en man. Det känner jag att jag blev på universitetet.

Jag har inte upplevt någon diskriminering varken på arbetsplatser eller i skolan. Däremot händer det att människor runt omkring vänder sig med frågor till en man med samma kompetens/befattning som jag har istället för att fråga mig. Tror inte att folk handlar medvetet, utan bara per automatik tänker att männen vet bättre. Vi behöver medvetandegöra detta beteende och få folk att reflektera över det. Jag älskar att förklara saker och sprida min kunskap vidare, så när detta händer markerar jag att jag också finns tillgänglig och kan svara på frågor. Det är viktigt att ta för sig och våga göra sin röst hörd.

Jag hade gärna sett fler kvinnor på ingenjörsutbildningar och i yrkeslivet. För att få fler unga tjejer att intressera sig för teknik, IT och programmering så behöver dessa ämnen introduceras långt tidigare i skolan, då vi kan anamma ny kunskap som bäst och således ha möjlighet att få upp ögonen för nya intressen. Killar får nog mycket ”gratis” eftersom de i större utsträckning ägnar tid åt teknik och IT på fritiden, men om dessa ämnen var obligatoriska i läroplanen hade det gett fler personer möjlighet att upptäcka dem.

Teknikens frammarsch avstannar inte precis, den accelererar. Därför måste vi få in fler folk, och för att få det bästa möjliga klimatet, samarbetet och kompetensutbytet på arbetsplatsen behöver vi fler tjejer i teknikbranschen.

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up
close

Hej!

Vi är Sigma Industry East North. Idag kommer våra ingenjörer leverera lösningar som gör morgondagen bättre för alla.

Är du en av dom?

Jag heter Yousef Esmaili och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Katarina Monna och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Mariia Sochka och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Richard Sjöberg och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Frida Michold och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Tommy Manderlöw och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Rand Antoan och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Gustaf Laggar och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Anna Fältholm och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter André Asp och är din kontaktperson när det gäller Produktutveckling.

Jag heter Johan Cahier och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Fredrik Skogqvist och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT.

Jag heter Liz Granlund och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Mikael Hagström och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Partnernätverk, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Kristina Bjerke och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT och QA & Validering.

Jag heter Christoffer Lindkvist och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning och QA & Validering.

Jag heter Nadja Veysi och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning och QA & Validering.

Jag heter Catrin von Tiesenhausen och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Katja Okka och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Marcus Modén och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Frida Örtenblad och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Tomas Törning och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Processteknik, Produktionsteknik och Projektledning.

Jag heter Magnus Schotte och är din kontaktperson när det gäller Produktutveckling.

Jag heter Erik Freese och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Oscar Silversparf och är din kontaktperson när det gäller Provning och Tekniska beräkningar.

Jag heter Adam Rönnbäck och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Magnus Johansson och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning, QA & Validering och Tekniska beräkningar.

Jag heter Anette Hägg och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Johan Karlsson och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling och Provning.

Jag heter Niklas Rådberg och är din kontaktperson när det gäller Partnernätverk, Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning, QA & Validering och Tekniska beräkningar.

Jag heter Jan Svensson och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Tobias Wilhelmson och är din kontaktperson när det gäller Stab.

för att hitta din kontaktperson

Femmegineers

Fler Artiklar

REZAN MINOZADA
På andra sidan ingenjörsutbildningen
är möjligheterna oändliga

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

EMMA SANDSTRÖM
Med erfarenheter bygger
du något stort inom dig

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

LOVA ROSENQVIST
Tro på att du kan,
annars kan du alltid lära dig

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

NICOLE MADJAN
Vi behöver slå hål
på den stereotypa ingenjören

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

EMELIE SKOLLING
Det är klart att
du ska välja teknik
LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

ELLEN ANDERSON
Allt runt omkring oss
kan beskrivas med matematik

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up