Det räcker inte att hitta en tjej i högstadiet som gillar teknik, man måste hitta sätt för att inspirera en större flock

Att så få tjejer väljer teknisk inriktning på gymnasiet kan bero på förutfattade meningar om att man behöver ha ett specifikt intresse för teknik för att tycka att det är kul och för att passa in i branschen. Jag tror att företag måste nå ut med en bredare beskrivning av ämnet för att nå massan redan i grundskolan. Prova ord som innovation, design, produktutveckling, kreativitet – kanske hade det lockat personer som inte går igång på just ordet teknik.

Keng Su Nilsson

Jag hade aldrig meckat med en bil och visste inte vad exempelvis en transformator var, eller andra ord och begrepp som mina klasskamrater verkade ha koll på när jag hoppade på civilingenjörsprogrammet med inriktning på innovation och produktdesign på Mälardalens högskola. Idag arbetar jag på Sigma Industry med uppdrag hos Saab som GSE (Ground Support Equipment)-ingenjör. Mitt yrkesval känns självklart idag, men faktum är att jag har trasslat runt bland mängder av utbildningar och yrken genom åren.

”Läs ekonomi!” uppmuntrade min mamma mig inför mitt gymnasieval. Hon hade ingen utbildning själv, inte min pappa heller. Däremot drev mina föräldrar en livsmedelsbutik och revisorn som hjälpte dem hade fint kontor och fina kläder. Därför kände mamma att det kanske kunde vara ett spår för mig. Jag följde hennes råd och sökte till samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning på gymnasiet. Jag tog studenten 1997 med okej betyg.

Jag tog ett sabbatsår direkt efter gymnasiet och åkte till Brighton för att läsa engelska under en termin. När jag kom tillbaka till Sverige blev jag antagen till en ettårig KY-utbildning i Dalarna. Så jag tog tåget från Skåne till Leksand och genomförde studierna.

Med siktet inställt på att bli revisor behövde jag komplettera med fristående kurser, så jag sökte Handelsrätt i Eskilstuna och klarade kursen. Därefter kom jag in på ekologisk ekonomi i Västerås, testade på några månader men det kändes inte helt rätt så jag sökte istället utbildningen Analytic Finance. Jag satt uppe till tre på nätterna och kämpade på med kurslitteraturen. Allt var på engelska, vilket gjorde en redan svår utbildning ännu svårare. Jag klarade tentorna, men engagemanget dalade. Jag hoppade av den utbildningen också.

Efter några mindre lyckade försök att utbilda mig inom ekonomi så fick jag tänka om. Åkte till Vimmerby och gick en två veckor lång kurs för att bli nagelterapeut. Åkte sedan tillbaka till Eskilstuna, startade eget och hyrde in mig på en frisörsalong i centrala Eskilstuna i sex månader. Insåg nog rätt snabbt att jag inte ville jobba med naglar tills jag går i pension. En dag hade jag en kund som arbetade på SJ och hon berättade att de sökte tågvärdar. Perfekt, tänkte jag. Hoppade bokstavligt talat på det tåget och fick nya fantastiska kollegor.

Kollegorna på SJ peppade mig att studera vidare för att göra verklighet av mina drömmar. Mitt yrkesmål hade då gått från revisor till läkare. Och vad behövs för att bli läkare? Bra betyg och naturvetenskapliga ämnen. Jag kombinerade därför heltidsjobbet med studier på Komvux och bastermin på högskolor under två års tid. Mot slutet blev ansträngningen för hög med studier och heltidsjobb, så jag tog istället en timanställning på Nordeas kundcenter för företag och föreningar.

Efter mina två år på Komvux förstod jag att läkare inte var rätt för mig, men jag insåg också att jag inte kan fortsätta hålla på såhär – jag behövde bli vuxen som det kallas, jag behövde bestämma mig. Jag blev nyfiken på ingenjörsyrket och fastnade för tanken att designa konsumentprodukter. Det var alltså nu jag sökte den femåriga civilingenjörsutbildningen på Mälardalens högskola, 31 år gammal.

Det var otroligt skönt att ha landat någonstans. Jag tänkte inte så mycket på hur det kändes, nu hade jag beslutat mig för att fullfölja den här utbildningen. I klassen hade vi en familjär känsla och vi kom varandra väldigt nära. Sammanhållningen var stark och klimatet var toppen. Det förekom ingen skillnad i behandling och bemötande av tjejer och killar.

Vi var ungefär hälften tjejer och hälften killar på programmet, vilket är rätt ovanligt på ingenjörsutbildningar. Blev förvånad över att det fanns fler tjejer som ville bli ingenjörer utan att tidigare ha meckat med bilar eller var speciellt intresserade av det ”typiskt tekniska”. Det fick mig att tänka på att ordet teknik i sig kanske inte säger så mycket om vad man kan bli som ingenjör eller vad utbildningen innehåller. För att locka fler personer till tekniska utbildningar kanske man skulle fundera på att använda nyanserade ord som är mer beskrivande än just ordet teknik. Ett ord som många har förutfattade meningar om.

Jag tror också att teknikens alla områden ska presenteras i lägre årskurser på skolorna så att eleverna får möjlighet att bli intresserade i ett tidigare skede. Företag kan exempelvis åka ut i skolorna för att undervisa, inspirera och motivera.

En ingenjörsutbildning är en dörröppnare som skapar många intressanta möjligheter. Två av mina tjejklasskompisar läste logistik, en är VD idag och en arbetar som platschef på ett tillverkningsföretag. Men det finns också andra möjligheter att inspirera unga. Många unga är exempelvis trogna följare till influencers som t.ex. Kardashian-familjen. Den yngsta i syskonskaran är Kylie Jenner som driver sitt sminkföretag Kylie Cosmetics, vars framgång gjort henne till världens yngsta miljardär. Varje ögonskugga, mascara och high lighter kräver design, utformning och tillverkning, och vilka ligger bakom det om inte ingenjörer? Jag tror att vi behöver sammankoppla teknik med moderna företeelser för att locka fler personer till ingenjörsutbildningar.

Är du osäker på vad du vill utbilda dig till? Jag har varit där. Min brokiga utbildnings- och yrkeshistorik talar sitt tydliga språk. Det är inte lätt att bestämma sig och man möter motgångar under tiden. Fråga dig själv vad som är viktigt för dig och vad du vill göra om 10 år. Om svaret är att du ur någon aspekt vill förändra, förbättra eller påverka samhället så är mitt tips en ingenjörsutbildning.

Var inte rädd för svåra ämnen eller matematiken. Det gamla tankesättet att man är bra på vissa saker och dålig på andra finns inte längre. Det är nya tider nu där alla har samma möjligheter. Bara du är villig att lägga ner tid och energi kommer du klara dig galant.

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up
close

Hej!

Vi är Sigma Industry East North. Idag kommer våra ingenjörer leverera lösningar som gör morgondagen bättre för alla.

Är du en av dom?

Jag heter Marcus Eriksson och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Marlene Elias och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Emma Jakobsson och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Tobias Örtendahl och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Emma Lindgren och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Anders Stomvall och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Yousef Esmaili och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Katarina Monna och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Mariia Sochka och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Richard Sjöberg och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Tommy Manderlöw och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Rand Antoan och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Gustaf Laggar och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Anna Fältholm och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter André Asp och är din kontaktperson när det gäller Produktutveckling.

Jag heter Johan Cahier och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Fredrik Skogqvist och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT.

Jag heter Liz Granlund och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Mikael Hagström och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Kristina Bjerke och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT och QA & Validering.

Jag heter Christoffer Lindkvist och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning och QA & Validering.

Jag heter Nadja Veysi och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning och QA & Validering.

Jag heter Catrin von Tiesenhausen och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Katja Okka och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Marcus Modén och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Frida Örtenblad och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Tomas Törning och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Processteknik, Produktionsteknik och Projektledning.

Jag heter Magnus Schotte och är din kontaktperson när det gäller Produktutveckling.

Jag heter Erik Freese och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Oscar Silversparf och är din kontaktperson när det gäller Provning och Tekniska beräkningar.

Jag heter Adam Rönnbäck och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Magnus Johansson och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning, QA & Validering och Tekniska beräkningar.

Jag heter Anette Hägg och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Johan Karlsson och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling och Provning.

Jag heter Niklas Rådberg och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning, QA & Validering och Tekniska beräkningar.

Jag heter Jan Svensson och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Tobias Wilhelmson och är din kontaktperson när det gäller Stab.

för att hitta din kontaktperson

Femmegineers

Fler Artiklar

REZAN MINOZADA
På andra sidan ingenjörsutbildningen
är möjligheterna oändliga

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

EMMA SANDSTRÖM
Med erfarenheter bygger
du något stort inom dig

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

LOVA ROSENQVIST
Tro på att du kan,
annars kan du alltid lära dig

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

NICOLE MADJAN
Vi behöver slå hål
på den stereotypa ingenjören

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

JENNIFER ROSENIUS
Det bästa som kan hända
är att det känns helt rätt

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

EMELIE SKOLLING
Det är klart att
du ska välja teknik
LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up