Tro på att du kan, annars kan du alltid lära dig

Jag tog examen i våras. Bakom mig lämnade jag en civilingenjörsutbildning på fem år som innehöll högt tempo, svår matematik och rätt många studietimmar i veckan. Men det visade sig att allt det utmanande också var väldigt roligt.

Lova Rosenqvist

Jag är nyss fyllda 26 år och har tillbringat de senaste fem åren i Linköping där jag studerade på Linköpings universitet. I våras tog jag examen som civilingenjör inom energi-miljö-management och påbörjade nyligen min anställning på Sigma Industry. Jag har just nu uppdrag på E.ON Energidistribution där jag arbetar med miljöfrågor för utbyggnad och ombyggnad av lokalnätet. Att arbeta med tekniska lösningar för att minska vår miljöpåverkan tror jag är en mycket viktig del och det gläder mig att få arbeta med just det.

Min barndom tillbringade jag i Göteborg omgiven av en släkt fylld av yrkesverksamma lärare. Själv var jag lite osäker på vad jag ville arbeta med när det var dags att välja gymnasium, så jag valde den breda natur/natur-linjen för att hålla många dörrar öppna. Efter studenten var jag fortfarande osäker, så jag åkte till Norge för att jobba som skidlärare.

Efter två år i Norge kände jag att det var dags för att vidareutbilda mig. Jag letade efter en utbildning som inkluderade teknik, matematik och natur, eftersom det är tre ämnen jag tycker om. Jag hittade till civilingenjörsprogrammet i Linköping och sökte. Osäker på om utbildningen skulle vara något för mig sökte jag ändå med inställningen ”vi får väl se”. Allt behöver inte vara så självklart från start.

När jag började universitet blev det något av en kickstart och det var rätt mycket plugg i början. Jag upplevde att intensiteten avtog under åren, eller så var det helt enkelt jag som vande mig och hittade min egen takt och studieteknik. Utbildningen och tillhörande kurser var roligare än vad jag hade förväntat mig, trots att det stundom var utmanande. Matematiken tänker nog många ska vara supersvår, och de har delvis rätt, den är svår. Men man lär sig och har man ett intresse för ämnet, eller utbildningen i sin helhet, så är det klart att man klarar av det.

I min klass var vi fler tjejer än killar. Jag vet inte exakt vad det beror på, kanske att just miljö- och hållbarhetsfrågor engagerar fler tjejer än killar. I grund och botten kan jag tänka mig att det är just orden som avgör. Maskinteknik låter mer hårt, medan hållbarhet istället kan uppfattas som ett mjukare ord. Faktum är att båda utbildningarna innehåller så mycket mer än vad just dessa ord antyder. Utgå från dina intressen och vad du faktiskt vill bidra med i arbetslivet, välj sedan utbildning baserat på det. Låt inte namnen på utbildningarna styra ditt val.

Min upplevelse har aldrig varit att jag behandlats annorlunda på grund av att jag är tjej. Jag vet att Linköpings universitet arbetar med jämställdhets- och inkluderingsfrågor. Bland annat fick jag gå en genuskurs för att få undervisa i matematik för studenter i årskurserna under mig på universitet. Inte heller ute i arbetslivet har jag upplevt någon större särbehandling. På min nuvarande arbetsplats behöver vi emellanåt ha elsäkerhetskläder på oss och alla storlekar är anpassade för större personer, vilka jag antar är män. Det känns lite typiskt, men i övrigt har jag inte reagerat på något.

Till dig som är nyfiken på en ingenjörsutbildning, men känner dig osäker på om du skulle klara av det vill jag bara säga – du kan så mycket mer än vad du tror. Försök att ha en prestigelös attityd och ta hjälp om du är osäker på något. Det finns alltid folk att fråga: klasskamrater, äldre studenter och mattestugor som erbjuder gratis mattestöd.

Det handlar om att vara motiverad och utveckla en bra studieteknik. Avsätt bestämd tid att plugga på. Jag studerade nästan alltid åtta timmar om dagen måndag till fredag. Glöm inte bort att ta pauser och hitta dina egna energikällor. Återhämtningen är jätteviktig för att orka fokusera och lära sig nya saker. Nyckeln är att hitta en struktur som passar dig, då blir det både enklare och roligare. Och kom ihåg, är det något du inte kan så kan du alltid lära dig det.

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up
close

Hej!

Vi är Sigma Industry East North. Idag kommer våra ingenjörer leverera lösningar som gör morgondagen bättre för alla.

Är du en av dom?

Jag heter Sofia Strömberg och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Moa Borland och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Marcus Eriksson och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Marlene Elias och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Emma Jakobsson och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Tobias Örtendahl och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Emma Lindgren och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Anders Stomvall och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Yousef Esmaili och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Katarina Monna och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Mariia Sochka och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Richard Sjöberg och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Tommy Manderlöw och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Rand Antoan och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Gustaf Laggar och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Anna Fältholm och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter André Asp och är din kontaktperson när det gäller Produktutveckling.

Jag heter Johan Cahier och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Fredrik Skogqvist och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT.

Jag heter Liz Granlund och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Mikael Hagström och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Kristina Bjerke och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT och QA & Validering.

Jag heter Christoffer Lindkvist och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning och QA & Validering.

Jag heter Nadja Veysi och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning och QA & Validering.

Jag heter Catrin von Tiesenhausen och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Katja Okka och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Marcus Modén och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Frida Örtenblad och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Tomas Törning och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Processteknik, Produktionsteknik och Projektledning.

Jag heter Magnus Schotte och är din kontaktperson när det gäller Produktutveckling.

Jag heter Erik Freese och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Oscar Silversparf och är din kontaktperson när det gäller Provning och Tekniska beräkningar.

Jag heter Adam Rönnbäck och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Magnus Johansson och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning, QA & Validering och Tekniska beräkningar.

Jag heter Anette Hägg och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Johan Karlsson och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling och Provning.

Jag heter Niklas Rådberg och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning, QA & Validering och Tekniska beräkningar.

Jag heter Jan Svensson och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Tobias Wilhelmson och är din kontaktperson när det gäller Stab.

för att hitta din kontaktperson

Femmegineers

Fler Artiklar

REZAN MINOZADA
På andra sidan ingenjörsutbildningen
är möjligheterna oändliga

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

EMMA SANDSTRÖM
Med erfarenheter bygger
du något stort inom dig

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

NICOLE MADJAN
Vi behöver slå hål
på den stereotypa ingenjören

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up