På andra sidan ingenjörsutbildningen är möjligheterna oändliga

Jag heter Rezan och när jag skulle söka till gymnasiet hade jag ingen aning om att jag skulle jobba som ingenjör, men nu, efter fem år på Linköpings universitet är det precis det jag gör. Jag började på Sigma Industry East North i januari 2019 och sedan dess har jag jobbat med ett Life science-uppdrag för Thermo Fisher här i Uppsala. Min roll här är verifieringsledare och jag ansvarar för att vi testar, dokumenterar och ser till att det vi vill åstadkomma fungerar i praktiken.

Rezan Mirzada

Det var ingen spikrak väg fram till mitt nuvarande ingenjörsjobb, som jag verkligen älskar. Jag kommer inte från en familj med akademisk bakgrund, vilket är ett vanligt hinder för högre studier, oavsett om man är tjej eller kille. Min bild var att man måste vara extremt bra på matte och teknik för att bli ingenjör, och att det är ett väldigt smalt yrkesområde. Inget kunde vara längre från verkligheten. Är du utbildad ingenjör så har du hur många möjligheter som helst.

När jag gick i gymnasiet vände jag mig till vår studievägledare och sa att jag funderat på om ingenjör kunde vara något för mig, eftersom jag tyckte om kemi och biologi och skulle vilja jobba inom medicin med viss teknikinriktning. Hon förklarade då för mig att någon sådan utbildning inte finns om jag vill bli ingenjör, då är det matte och fysik som gäller. Där och då blev jag avskräckt, men hittade sedan på egen hand till min utbildning. Om inte studievägledare har koll på ingenjörsrollen, hur kan då blivande studenter förväntas ha det? Skolan måste lägga resurser på att öka förståelsen för ingenjörsyrket, för jag hade ärligt talat ingen aning om vad en ingenjör gjorde innan jag själv satte mig in i det. Vi ingenjörer måste också bli bättre på att berätta vad vi gör. Här tror jag att vi och skolorna skulle kunna samarbeta, det finns garanterat massor av bolag och ingenjörer som skulle vilja komma ut och föreläsa för elever om branschen.

Nyckeln till att få fler kvinnor till tekniska utbildningar tror jag är att börja prata med dem i en tidigare ålder, och då uppmuntra deras teknikintresse. Vi måste synliggöra den sanna bilden om vad ingenjörsrollen innebär och krossa myterna och schablonbilden. Det spelar ingen roll vem du är eller var du kommer ifrån. Alla kan bli ingenjörer, och det finns plats för så många fler kvinnor i vår mansdominerade bransch.

Något som sporrat och inspirerat mig mycket är när jag har stött på kvinnor i ledande roller. Det peppar mig och säkert många andra, att ha någon som man faktiskt kan relatera till som förebild.

Jag har alltid varit nyfiken på och intresserad av vetenskap och valde därför naturvetenskap på gymnasiet. Efter studenten blev det, trots min studievägledares invändningar, en Kandidat i kemisk biologi och en Master i Experimentell Biomedicin. Det var stundtals tufft under utbildningen, men långt ifrån så svårt som en del vill få det till. Vi måste få fler att våga satsa på en gymnasieutbildning som ger behörighet för en högre teknisk utbildning. Visst, det krävs en del jobb, men jag tror att om viljan finns där så kan alla klara av det.

Och är det något jag vill förmedla till alla er som ibland dippar under terminen, som tycker det är tufft och kanske tråkigt. Som börjar vackla och tänka ”är det verkligen det här jag vill jobba med?”, tänk då på att verkligheten är så mycket mer än det du lär dig på universitetet. I skolan får du kunskap inom ett specifikt ämne, men den kunskapen kommer du sedan ha nytta av inom så många branscher och företag. Jag skulle vilja säga att möjligheterna är oändliga, när du väl är klar med din examen. Chansen är stor att du faktiskt får jobba med något som gör verklig skillnad för världen runt om oss.

Och alla ni som får höra om hur jobbigt det är att vara tjej på en teknisk utbildning där du ofta är ganska ensam – prata med någon som läser på en teknisk högskola eller universitet. Jag lovar att de har en betydligt mer positiv bild av verkligheten än den där stereotypen som är så svår att få hål på.

Det är fortfarande färre kvinnor inom teknik- och konsultbranschen, och så länge antalet gymnasietjejer med behörighet till tekniska högskolor och universitet inte ökar är det svårt för företagen att skapa en förändring. Det finns dock massor att göra redan nu. Nu jobbar jag för en modig arbetsgivare som främjar interaktion i dessa frågor, som involverar alla i att utmana gamla tankar och fördomar. Det har resulterat i att våra siffror gällande antalet kvinnor är jämna rakt över. 37 % av våra anställda är kvinnor och 38 % av våra ledande positioner innehas av kvinnor. Det är ganska bra, men det kan bli bättre. Under tiden fortsätter vi på SIEN att jobba för att bli branschens mest jämlika bolag. Som medarbetare gör det mig både stolt och glad.

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up
close

Hej!

Vi är Sigma Industry East North. Idag kommer våra ingenjörer leverera lösningar som gör morgondagen bättre för alla.

Är du en av dom?

Jag heter Sofia Strömberg och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Moa Borland och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Marcus Eriksson och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Marlene Elias och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Emma Jakobsson och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Tobias Örtendahl och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Emma Lindgren och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Anders Stomvall och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Yousef Esmaili och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Katarina Monna och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Mariia Sochka och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Richard Sjöberg och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Tommy Manderlöw och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Rand Antoan och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Gustaf Laggar och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Anna Fältholm och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter André Asp och är din kontaktperson när det gäller Produktutveckling.

Jag heter Johan Cahier och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Fredrik Skogqvist och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT.

Jag heter Liz Granlund och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Mikael Hagström och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Kristina Bjerke och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT och QA & Validering.

Jag heter Christoffer Lindkvist och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning och QA & Validering.

Jag heter Nadja Veysi och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning och QA & Validering.

Jag heter Catrin von Tiesenhausen och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Katja Okka och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Marcus Modén och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Frida Örtenblad och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Tomas Törning och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Processteknik, Produktionsteknik och Projektledning.

Jag heter Magnus Schotte och är din kontaktperson när det gäller Produktutveckling.

Jag heter Erik Freese och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Oscar Silversparf och är din kontaktperson när det gäller Provning och Tekniska beräkningar.

Jag heter Adam Rönnbäck och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Magnus Johansson och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning, QA & Validering och Tekniska beräkningar.

Jag heter Anette Hägg och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Johan Karlsson och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling och Provning.

Jag heter Niklas Rådberg och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning, QA & Validering och Tekniska beräkningar.

Jag heter Jan Svensson och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Tobias Wilhelmson och är din kontaktperson när det gäller Stab.

för att hitta din kontaktperson

Femmegineers

Fler Artiklar

EMMA SANDSTRÖM
Med erfarenheter bygger
du något stort inom dig

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up