På varje arbetsplats har alla varit jätteglada att det kommit in en tjej i teknikbranschen

När jag var yngre arbetade jag som snickare i Finland och idag arbetar jag som automationstekniker i Sverige. Jag har därför erfarenhet av den jargong som ofta förekommer på mansdominerade arbetsplatser. Men jag skulle säga att det blir bättre och bättre med åren. Med en tjej på arbetsplatsen blir diskussionerna lite annorlunda, bättre och trevligare. Det är i alla fall vad de manliga kollegorna har sagt.

Sandra Skata

Jag tror att alla gynnas av en arbetsplats som är balanserad och jämställd mellan kvinnor och män. Det gläder mig att utvecklingen går åt rätt håll. Framför allt i Sverige (som ligger lite i framkant i jämställdhetsfrågorna jämfört med Finland) där man verkligen satsar på att få in kvinnor i branscher där majoriteten är män. En blandning av kvinnor och män är det bästa, då man får fler perspektiv på olika saker. Det blir också mer stimulerande och nyanserade samtal. Det är många män på arbetsplatser där jag har jobbat som har kommenterat att diskussionerna blir trevligare när en tjej är med.

Mottagandet på mina arbetsplatser uppfattar jag som väldigt välkomnande. Senast för några veckor sedan kommenterade en kollega att jag var ”som en frisk fläkt”. Det kanske har att göra med vem man är som person också, men jag tror att tjejer ofta bidrar till en mjukare och mer hjärtlig stämning, oavsett vilken typ av tjej man är. Det i sin tur leder till att man löser upp den typiskt hårda jargongen som kan uppstå i grupper med enbart män.

Jag anser inte mig själv vara en typiskt ”tjejig” tjej, utan drar mer åt killhållet. Det har alltid varit så. Men det ska inte spela någon roll egentligen. Det är intresset som räknas, och då spelar varken kön, utseende eller andra uttryck någon roll.

Jag växte upp i Vasa i Finland. En trevlig och mysig stad med många studenter. Känns ungefär som en motsvarighet till Umeå. Med en pappa som snickare och en mamma som lagerarbetare på Volvo kändes det naturligt att jag skulle jobba med något liknande. Jag riktade in mig på snickare eller målare och sökte yrkeslinjen på gymnasiet. Efter studenten jobbade jag som snickare på ett trappföretag i Korsholm, en bit utanför Vasa.

När två år hade passerat var jag less på att göra samma sak dag ut och dag in. Alla andra hade sökt sig vidare till yrkeshögskola så jag gjorde detsamma och sökte en teknisk utbildning med inriktning på el och automation på fyra år. Jag har länge haft ett teknikintresse och kände att jag ville bygga vidare på det. Det var inte många som trodde att jag skulle komma in, inte ens jag själv, p.g.a. min dyslexi som innebär svårigheter med att läsa. Men på något vänster lyckades jag ändå bli antagen.

I min klass på högskolan var vi 60 personer, varav fyra tjejer. Denna statistik var unik, vanligtvis var det färre tjejer som sökte utbildningen och färre som kom in. Trots att vi var så få tjejer uppfattade jag det som att vi blev rättvist och jämlikt behandlade. Det var tydligt att lärarna tyckte att det var roligt med tjejer i klassen och det var viktigt för dem att visa att tjejer och killar behandlas på samma sätt. Följande år var det ännu fler tjejer som sökte samma utbildning och blev antagna.

Efter studierna flyttade jag till Sverige. Min pojkvän hade fått ett jobberbjudande i Umeå så jag flyttade efter. Först hade jag ett sommarjobb på SCA och efter det fick jag en konsulttjänst inom automationsteknik på Sigma Industry. Jag trivdes från första stund och slogs av den familjära känslan. Mina chefer har varit jättebra, vilket också är viktigt.

För att få in fler kvinnor till ingenjörsutbildningar tror jag att vi måste få bort det föråldrade tänket att man inte är accepterad eller tillräcklig som kvinna. Det finns en tröskel som gör att vi tror att vi behöver bevisa mer, prestera mer och inte får samma utrymme att misslyckas som männen. Vi behöver inte fokusera på hur den tröskeln har uppkommit, utan istället arbeta för att få bort den. Detta sker redan nu i takt med att allt fler kvinnor söker sig till tekniska program och branscher.

Om du har ett litet intresse för teknik och tänker på att det kanske vore något för dig så kör! Det är en superintressant och kul bransch som utvecklas väldigt mycket. Det blir fler och fler kvinnor i branschen, du kan vara nästa som tar steget in.

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up
close

Hej!

Vi är Sigma Industry East North. Idag kommer våra ingenjörer leverera lösningar som gör morgondagen bättre för alla.

Är du en av dom?

Jag heter Sofia Strömberg och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Moa Borland och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Marcus Eriksson och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Marlene Elias och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Emma Jakobsson och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Tobias Örtendahl och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Emma Lindgren och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Anders Stomvall och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Yousef Esmaili och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Katarina Monna och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Mariia Sochka och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Richard Sjöberg och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Tommy Manderlöw och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Rand Antoan och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Gustaf Laggar och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter Anna Fältholm och är din kontaktperson när det gäller

Jag heter André Asp och är din kontaktperson när det gäller Produktutveckling.

Jag heter Johan Cahier och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Fredrik Skogqvist och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT.

Jag heter Liz Granlund och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Mikael Hagström och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Kristina Bjerke och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT och QA & Validering.

Jag heter Christoffer Lindkvist och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning och QA & Validering.

Jag heter Nadja Veysi och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning och QA & Validering.

Jag heter Catrin von Tiesenhausen och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Katja Okka och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Marcus Modén och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Frida Örtenblad och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Tomas Törning och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Processteknik, Produktionsteknik och Projektledning.

Jag heter Magnus Schotte och är din kontaktperson när det gäller Produktutveckling.

Jag heter Erik Freese och är din kontaktperson när det gäller Stab.

Jag heter Oscar Silversparf och är din kontaktperson när det gäller Provning och Tekniska beräkningar.

Jag heter Adam Rönnbäck och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Magnus Johansson och är din kontaktperson när det gäller El & automation, industriell IT, Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning, QA & Validering och Tekniska beräkningar.

Jag heter Anette Hägg och är din kontaktperson när det gäller Projektledning.

Jag heter Johan Karlsson och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling och Provning.

Jag heter Niklas Rådberg och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning, Provning, QA & Validering och Tekniska beräkningar.

Jag heter Jan Svensson och är din kontaktperson när det gäller Processteknik, Produktionsteknik, Produktutveckling, Projektledning och Provning.

Jag heter Tobias Wilhelmson och är din kontaktperson när det gäller Stab.

för att hitta din kontaktperson

Femmegineers

Fler Artiklar

REZAN MINOZADA
På andra sidan ingenjörsutbildningen
är möjligheterna oändliga

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

EMMA SANDSTRÖM
Med erfarenheter bygger
du något stort inom dig

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

LOVA ROSENQVIST
Tro på att du kan,
annars kan du alltid lära dig

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

NICOLE MADJAN
Vi behöver slå hål
på den stereotypa ingenjören

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

JENNIFER ROSENIUS
Det bästa som kan hända
är att det känns helt rätt

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

EMELIE SKOLLING
Det är klart att
du ska välja teknik
LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up

ELLEN ANDERSON
Allt runt omkring oss
kan beskrivas med matematik

LÄS ARTIKEL!

Läs merkeyboard_arrow_down Läs mindrekeyboard_arrow_up